Mesleğin amacı; yapı, yapının bağlı bulunduğu çevre, malzemeler, kullanıcı ve görsellik ele alınarak bütüncül bir mekan oluşturmaktır. Pratikte bir iç mimar verilen bir mekanı, örneğin bir mağazayı restorana dönüştürerek o mekana farklı bir işlev yükleyebilir. Bunu yaparken de yukarıda saydığımız etmenleri göz önünde bulundurur. Yani bazı söylentilerin aksine işimiz koltuk yerleştirip perde seçmenin çok daha ötesindedir. Avize ve halı da bizim sorumluluğumuzda.
İç Mimarlık bazı üniversitelerde İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı olarak geçmektedir. Buradaki ‘’ çevre ‘’ insanın içinde bulunduğu, insanın psikolojisi üzerinde etkisi olan tüm alanları kapsar. Bu çevreyi tasarlamak; içinde bulunan insanların hareketlerini, alışkanlıklarını da tasarlamaktır. Çünkü çevre kişilerin kararlarına göre şekillendikten sonra kullanıcıları şekillendirmeye başlar.
Örneğin günümüz şartlarında evinden daha çok ofiste vakit geçiren kullanıcıya yönelik tasarım yapan bir iç mimar fonksiyonel, ergonomik, sağlıklı ve verimli bir ortam (çevre) yaratabilmek için çalışma alanının pencereye göre konumu, aydınlatmanın ışık değeri ve rengi gibi en ince detaylar üzerine düşünerek tasarım yapar.